Musea

In het mooie achterland van West Zeeuws-Vlaanderen vind je de sporen en verhalen van de meer dan 2000 jaar oude geschiedenis van onze streek. Een regio gekenmerkt door strijd! Een eeuwenoude strijd tegen het water gewonnen door inpoldering en oude dijken en een strijd tegen bezetters uit verschillende hoeken van Europa. Het resultaat is een grensgebied met stoere Bourgondische bewoners, gewend aan pionieren, innoveren, aanpassen en goed leven. In een boeiend landschap met erfgoed vol verhalen en bezienswaardigheden.
 
NEEM EEN DUIK IN DE TIJD
Zodra je een duik neemt in het verleden en op bezoek gaat in de vele musea, zullen enthousiaste gastheren- en vrouwen je meenemen op een reis door de tijd. Van de Romeinse sporen in het Archeologisch Museum in Aardenburg via middeleeuwse polders naar het oude Bourgondische Sluis met het enige Belfort in Nederland. Naar Museum Het Bolwerk in IJzendijke waar ze vertellen over verdedigingswerken en de Staats-Spaanse Linies, waarvan veel restanten nog her en der in het landschap te zien zijn.
 
De toren van de Grote Kerk van Groede is al van ver te zien en wijst je de weg naar dit historische dorp. Daar aangekomen kun je in Het Vlaemsche Erfgoed aan de Slijkstraat kennis maken met het ambachtelijke leven in een landbouwdorp in de eerste helft van de vorige eeuw. Winkeltjes en werkplaatsjes zoals die er in Groede waren nemen je mee naar de tijd van toen. 
 
Museumhuis 1912 in Nieuwvliet biedt een kijkje op het leven van de bewoners in deze streek in het begin van de 20ste eeuw en in het Landbouwmuseum Het Klinket in Schoondijke leer je meer van de agrarische geschiedenis in beeld gebracht met oude machines en gereedschappen. In de visserplaats Breskens duik je in het Visserijmuseum in de rijke maritieme geschiedenis. Een beklimming van de oude vuurtoren verderop aan de kust, geeft een prachtig uitzicht op kust en het achterland.
 
Ook de tweede Wereldoorlog (1939-1945) heeft diepe sporen achter gelaten. Een tocht langs- en door de goed bewaard gebleven bunkers in Stützpunkt Groede, onderdeel van de Atlantikwall en omgetoverd tot Speel- en bunkerpark Groede Podium, brengen verhalen terug tot leven. De Slag om de Schelde beleef je ook in de bijzondere verzameling in museum Switchback in Oostburg. Museumcafé het Koekoeksnest verrast je dan weer met een bonte verzameling van poppen, decors en automatisch spelende instrumenten.
 
VOOR JONG EN OUD
Het rijke cultuurhistorische achterland biedt zo een boeiende reis voor jong en oud door levende geschiedenis verbonden door bezienswaardigheden en vele verhalen. Over Romeinse badhuizen en gewoontes, dappere burgers, rijke Bourgondiërs, hardwerkende boeren, strandjutters, smokkelaars en gastvrije, creatieve en slimme bewoners. In een decor van eeuwenoude polders en kreken, prachtige kerken en gebouwen, oude straatjes met kinderkopjes, die herinneren aan spannende en gevaarlijke tijden. De combinatie van strand en achterland in dit uiterste hoekje tussen Vlaanderen en de rest van Zeeland maken dit een landje apart: Zeeuws en Vlaams!
Laat je verbazen! 

Vanwege de coronamaatregelen zijn musea gesloten. Dit duurt tot ten minste 2 maart 2021.
AARDENBURG
Archeologisch Museum Zeeland
Bezoek website
SLUIS
GROEDE
Groede Podium
Bezoek website
GROEDE
Grote Kerk Groede
Bezoek website
GROEDE
Het Vlaemsche Erfgoed
Bezoek website
SCHOONDIJKE
Landbouwmuseum Het Klinket
Bezoek website
SLUIS
Museum Het Belfort
Bezoek website
IJZENDIJKE
Museum Het Bolwerk
Bezoek website
NIEUWVLIET
MuseumHuis 1912
Bezoek website
OOSTBURG
Oorlogsmuseum Switchback
Bezoek website
BRESKENS
Visserijmuseum Breskens
Bezoek website
BRESKENS
Vuurtoren Breskens
Bezoek website