Week van de Zwinstreek

25 september tot en met 3 oktober 2021

Noteer de week van 25 september tot en met 3 oktober vast in je agenda. Deze week wordt door de samenwerkende partners uit de Zwinregio de vierde editie van de Week van de Zwinstreek georganiseerd. Tijdens de Week van de Zwinstreek beleef je de Zwinregio met al je zintuigen. Spring op de fiets en laat je onderdompelen in de rijke historie van het gebied, ontdek prachtige natuur en laat je aan het eind van de dag culinair verrassen in één van de vele restaurants. Deze week is er van Knokke-Heist tot IJzendijke van alles te beleven.

Ga bijvoorbeeld mee op botersmokkeldropping en leer meer over het smokkelaarsnetwerk dat hier ontstaan is in tijden van oorlog en conflict. Meer culinair georiënteerd? Schrijf je dan in voor een van de wildplukwandelingen en proef de verschillende smaken van de zilte natuur. Ook voor de sportieveling is er tijdens de Week van de Zwinstreek voldoende te beleven. Fiets langs de Verdwenen Zwinhavens en herbeleef de gouden tijden van dit gebied. Of doe mee met de Early Bird Run en geniet van de zonsopkomst tijdens een hardloopsessie door het Zwin Natuur Park. Meer weten? Bekijk hier het volledige activiteitenaanbod van de Week van de Zwinstreek.

De Zwinstreek: een samenspel van cultuur, natuur en gastronomie
De Zwinregio staat garant voor bijzondere natuur, cultuur en gastronomie. Niet alleen vind je in deze regio een grote dichtheid aan Michelinsterrenrestaurants, ook vind je er een verscheidenheid aan smaakvolle streek- en hoeveproducten. Daarnaast is de Zwinregio een landschap van contrasten variërend van weidse uitzichten aan de kust tot knusse polderwegen langs dijken en kreken in het achterland.

De landschappelijke diversiteit binnen de Zwinregio heeft alles te maken met de ligging aan zee en de ontstaansgeschiedenis van het gebied door de eeuwen heen. Waar men in tijden van voorspoed land ontgon aan de zee en havens een plek vormden waar niet alleen goederen, maar ook mensen en gedachten hun weg het land in en uit vonden, zo werd het in tijden van oorlog en conflict strategisch terug onder water gezet om de vijand buiten te houden. Deze woelige ontstaansgeschiedenis heeft in de loop der tijd gezorgd voor een waterrijk en divers landschap waar de sporen van het verleden vandaag de dag nog steeds zichtbaar en beleefbaar zijn.